Wat is Sjamanisme

Wat is Sjamanisme?

De uit Oost Siberië stammende Toengoezische term 'šaman' is in westerse landen meer bekend als 'sjamaan'. Het is de naam die gegeven wordt aan mensen die, met hun geestelijk vermogen, problemen oplossen en anderen genezen. Het woord 'ša' staat voor 'weten'. Dit woord zou op zijn beurt afkomstig zijn uit China waar 'Sramana' gebruikt wordt voor boeddhistische monnik. Reeds in de oertijd werkte men op deze manier en het sjamanisme werd met de tijd beter en beter ontwikkeld.

Geschiedenis van het sjamanisme

De Evenken, een nomadisch volk uit Noord Azië dat vlakbij de rivier 'Amoer' woonde, hadden geen Adam en Eva maar Mamaldi en Khadau als eerste mensen op aarde. Zij werden beschouwd als voorouders van alle sjamanen. Het verhaal gaat dat Khadau de zielen creëerde en Mamaldi op haar beurt er leven in blies.

Wat doet een sjamaan

De sjamaan of, in vrouwelijke vorm de sjamanka, kun je vergelijken met een priester of ziener die contact heeft met de geesteswereld. Hij, of zij, gebruikt magische rituelen waardoor ze zieken kunnen genezen, dingen voorspellen en gebeurtenissen naar hun hand kunnen zetten. Ze weken een toestand op van trance zodat ze in een ander bewustzijn komen waardoor communicatie mogelijk wordt. Sjamanen en hun rituelen verschillen vaak van streek tot streek.

De rol van sjamanen in een gemeenschap

Zieken genezen en medische zorgen toedienen aan leden van de gemeenschap is de voornaamste rol van een sjamaan. Daarnaast communiceren ze rechtstreeks met entiteiten om bijstand te vragen bij het dienen van hun gemeenschap. Dit kan gaan om algemeen welzijn maar bijvoorbeeld ook om oogsten te doen slagen en zo meer.

Geestverruimende middelen en klanken

Om tot een hoger bewustzijn te komen, gebruikten sjamanen geestverruimende natuurlijke middelen. Paddo's, Peyote en Ayahuasca waren de meest gebruikelijke planten die sjamanen in een hoger bewustzijnsniveau brachten. Ook monotone tonen van muziek, geratel van ratels die vaak bestonden uit schelpen en hout, trommels van huiden en gezangen hielpen de sjamanen hun geestelijke weg banen naar de wereld van entiteiten en overgegane zielen.

Sjamanisme nu

Zoals we eerder in deze blog aanhaalden, is het sjamanisme flink geëvolueerd. Hedendaagse sjamanen gebruiken nog nauwelijks geestverruimende middelen en oude rituelen. Modern sjamanisme richt zich vooral op het opheffen van energetische en spirituele blokkades die genezing in de weg staan, door middel van de geesteskracht die ze bezitten. Men doet dus meer aan energetisch werk en vaak gebruikt men ook andere tools zoals meditatie, kruiden en acupunctuur om genezing te stimuleren.

Reactie plaatsen