Wat is bewustzijn?

Wat is bewustzijn?

Wat is bewustzijn?

Als mens is het natuurlijk dat wij het leven in de maatschappij zoeken. Onze grote collectieve doelstellingen zijn echter niet efficiënt verwezenlijkt. Terwijl we ons bewegen in de richting van technologische transformatie en de schepping van talloze hulpbronnen die het kapitalisme versterken, vernietigen we langzaam aspecten die essentieel zijn voor ons overleven en welzijn - de natuur, sociaal-economische gelijkheid, en bewustzijnsniveaus.

We kunnen verschillende staten van bewustzijn hebben. Meditatie is een van de belangrijkste. De normale staten van bewustzijn zijn:

Awake

Als we wakker zijn, ervaren we de wereld via de 5 zintuigen. Bij afwezigheid van een van hen verliezen wij de volle dimensie en is er altijd een van de zintuigen die op een bepaald moment overheerst. Maar wat is het doel van elk van deze zintuigen?

Wij willen gevoelens van verheffing en vreugde ervaren via de zintuigen. Wij willen kijken naar dingen die ons vreugde schenken, en niet naar wat ons verdrietig maakt. Maar de geest wil verder gaan dan de zintuigen, omdat onze zintuigen een beperkte capaciteit hebben.

Slapen

De toestand van diepe slaap is de enige tijd waarin we echt heilzame rust hebben. Een teveel aan slaap kan echter leiden tot lusteloosheid, omdat er in dit geval sprake is van energieverbruik.

Dromen

We herinneren ons ervaringen in de droomtoestand.

Mediteren

We moeten naar een hoger niveau van bewustzijn, dat is de vierde staat van bewustzijn die we allemaal kennen als meditatie, ook wel "Shiva" genoemd. Deze toestand biedt de diepst mogelijke rust die we kunnen hebben. De geest wordt verkwikt, zuiver en mooi.

Meditatie voorkomt dat stress ons systeem binnendringt en zuivert de symptomen ervan die er al zijn. Dit gebeurt tegelijkertijd als we onze bron aanboren en de vreugde van wie we werkelijk zijn. Naarmate we dieper en dieper gaan, worden we gelukkiger en wordt alles wat we zien, alles wat we voelen, alles wat we overpeinzen intenser en mooier.

Elk van onze zintuigen doet ook het werk van alle andere zintuigen. Ons bewustzijn neemt toe en wordt intuïtiever. Ons bewustzijn geeft ons het gevoel dat wij deel zijn van het geheel, deel van de hele schepping en dat de hele schepping deel is van ons.

Zodra deze vierde staat van bewustzijn meer en meer overheerst, meer opgaat in ons dagelijks leven, gaan we over naar de vijfde staat van bewustzijn, die kosmisch bewustzijn wordt genoemd. Dit betekent dat men zich bewust is van de hele kosmos als deel van zichzelf.

Wanneer de wereld deel van ons uitmaakt, vloeit er veel liefde tussen ons en de hele wereld. Deze staat van bewustzijn geeft ons de kracht om de tegengestelde energieën in ons leven te weerstaan en om te gaan met de dingen die ons storen, zoals woede en teleurstelling. We houden ons niet aan hen vast.

Als we ons bewustzijn verhogen, is het eerste resultaat daarvan dat we in staat zijn negatieve emoties los te laten. We raken eraan gewend om "in het huidige moment" te leven en de dingen natuurlijk te laten verlopen. En het maakt niet uit hoe goed of slecht de mensen en situaties zijn waarmee we omgaan, we kunnen er op elk moment doorheen.

Wanneer wij de staat van bewustzijn verhogen, ontwikkelt zich de intuïtie en groeit het vermogen om te zien en waar te nemen. Hoe hoger het is, hoe eenvoudiger het is. Het enige wat we moeten doen is leren loslaten.

Reactie plaatsen