Wat is een chakra?

Wat is een chakra?

Wat is een Chakra?

Het woord "Chakra" komt van het Sanskriet shakra en betekent wiel van het leven. Chakra's zijn draaikolkvormige brandpunten van energie op specifieke punten op het lichaam, en zijn bedoeld om de voortdurende overdracht van energie tussen het fysieke lichaam en het spirituele en materiële vlak te metaboliseren en in stand te houden. Subtiel, ze voeden de aura.

Hoe werken ze?

Iedereen heeft zeven chakra's, die zich langs de ruggengraat van het menselijk lichaam bevinden. Elk wordt geassocieerd met een kleur en een klier van het fysieke lichaam, en bestuurt een specifiek deel van het functioneren van ons psychisch lichaam, zoals we hieronder zullen zien.

Eerste chakra - muladhara (Sanskriet)

Het is verantwoordelijk voor het overbrengen van de energieën die meer verbonden zijn met het fysieke vlak: kracht, aanleg, veiligheid, overlevingsinstinct, seksualiteit en aanpassing aan de omgeving. Het bevindt zich in het hele bekkengebied.

Kleur: rood.
Verwant lichaamsdeel: bijnieren

Tweede chakra - swadhisthana (sanskriet)

Het is verantwoordelijk voor onze emoties en werkt ook in op seksualiteit, creativiteit, intiem en sociaal delen, plezier en nieuwsgierigheid. Het wordt gevonden in de regio van de onderbuik.

Kleur: oranje.
Verwant lichaamsdeel: voortplantingsklieren

Derde chakra - manipura (Sanskriet)

Het geeft warmte (energie) af aan het lichaam op het bewuste mentale vlak (rede, ideeën en planning) en ook aan de psychische gezondheid. Het heeft betrekking op actie, macht, zelfaanvaarding en patronen, conditionering en waarden. Het bevindt zich in het bovenste gebied van de maag, de milt en de pancreas.

Kleur: geel.
Verwant lichaamsdeel: alvleesklier

Vierde chakra - anahata (Sanskriet)

Het is een intermediair chakra tussen het boven- en onderlichaam, het heeft de rol van het overbrengen van vitale energie naar het lichaam (leven en zuurstofvoorziening) en is geïntegreerd tot liefde, vrede, collectiviteit en zelfvoorziening. Het wordt gevonden in de borststreek, regio van het hart.

Kleur: groen/roze.
Verwant lichaamsdeel: thymusklier

Vijfde chakra - visuddha (Sanskriet)

Het heeft de rol van concentratie van de vitale energie, die wordt verdeeld over het gehele energetische complex en verband houdt met de expressie, de interne en externe communicatie en met onze intieme behoeften. Het bevindt zich rondom de halsstreek.

Kleur: lichtblauw.
Verwant lichaamsdeel: schildklier.

Zesde chakra - ajna (Sanskriet)

Het is verantwoordelijk voor het verheffen van de mens tot het spirituele niveau. Het houdt verband met intuïtie, waarneming, gevoeligheid, evolutie en mentaal begrip. Het bevindt zich in de streek van het voorhoofd.

Kleur: indigo blauw/violet.
Verwant lichaamsdeel: endocriene klier

Zevende chakra - sahasrara (Sanskriet)

Het is een chakra van spirituele eigenschappen, dat alleen kan worden bereikt via het zesde chakra. Het wordt beschouwd als de schakel tussen de mens en het spirituele universum, en bevindt zich in het gebied boven het hoofd.

Kleur: Paars/goud.
Verwant lichaamsdeel: pijnappelklieren

Toepassingen

Chromotherapie

Chromotherapie is de therapie die gebruik maakt van de kleuren van het zonnespectrum (van rood tot violet) om onevenwichtigheden in de chakra's te behandelen. De therapeutische eigenschappen van elke kleur werken in op de energiecentra, corrigeren en reactiveren hun trillingsenergiepatroon.

Kristal Therapie

Bij deze therapie worden de stenen en hun respectievelijke helende energieën toegepast op de energiecentra (chakra's) die moeten worden geharmoniseerd, waardoor de gezondheid en het fysieke en emotionele welzijn van de persoon weer in evenwicht worden gebracht.

Meditatie

Om de chakra's door meditatie te activeren, is het nodig het gebied dat deze chakra in ons lichaam inneemt te visualiseren, zodat de energie die erin zit kan vrijkomen. Er is ook de meditatie die gebruik maakt van de visualisatie van de kleuren die corresponderen met het energiecentrum dat je wenst te activeren.

Reactie plaatsen