Wat is zingeving?

Wat is zingeving?

Zingeving: wat betekent het voor jou?

Zingeving, het is zo’n term die we veel tegenkomen in spirituele kringen en in omgevingen waarin mensen aan hun persoonlijke ontwikkeling werken. Maar wat betekent zingeving precies?

Wikizingeving

Wikipedia verwijst bij het woord zingeving direct naar diverse wetenschappen, zoals de wijsgerige antropologie, de metafysica en uiteraard de psychologie. Het gaat hierbij in letterlijke zin om het zoeken naar de zin van het leven of het doel van het leven. Dit betekent dus dat we ons bezig houden met een actief proces, waarin we die zin of dat doel hopen te bereiken. Hierbij speelt geloof een rol, niet alleen geloof in de zin van religie, maar ook in de zin van geloven in jezelf.

Iedereen is anders

Zingeving is voor iedereen anders. Logisch, want iedereen is ook anders. Hoe zou de wereld er uit zien als we allemaal hetzelfde nastreven? Natuurlijk, we kunnen prachtige, gemeenschappelijke doelen hebben, zoals een duurzamere economie, een eerlijker verdeling van rijkdom, meer liefde in de wereld et cetera. Maar ieder van ons kan ook kleinere doelen hebben, subdoelen, en op die manier een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Doel of zin?

Het woord doel klinkt al wat concreter dan het woord zin, als iets waar je naar toe kunt werken, iets wat je kunt bereiken. Het doel is bereikt. En is het dan klaar? Of ligt er een ander doel op jou te wachten, een hoger doel wellicht? Het woord zin klinkt wat vager, mystieker en meer filosofisch, en is juist daarom ook een mooi gespreksonderwerp.

Een bewust gekozen pad of toeval

Zingeving kan op allerlei manieren in je leven komen. Sommige mensen komen er op latere leeftijd mee in aanraking, door de mensen om hen heen, door een heftige gebeurtenis, of doordat bijvoorbeeld een bepaalde religie niet meer bij hen lijkt te passen. Zingeving is ook niet gebonden aan een bepaalde religie, sterker nog: mensen van verschillende religies kunnen allemaal bezig zijn met dezelfde zin van het leven, en elkaar daarin vinden, en verbinden. Het bewijst ook dat er tussen al die verschillende religies veel meer overeenkomsten dan verschillen zijn. Anderen zijn al vanaf hun jeugd bezig met de diepere zin van het leven, vaak ook doordat ouders bezig waren met spiritualiteit. Zij beseffen al vroeg dat er meer is tussen hemel en aarde. Een mooiere basis voor persoonlijke groei, op zo’n jonge leeftijd, is nauwelijks denkbaar.

Wat is jouw definitie van zingeving?

Reactie plaatsen