Wat is een sterrenbeeld?

Wat is een sterrenbeeld?

Wat is een sterrenbeeld?

Als je in de nacht omhoog kijkt kan je misschien een sterrenbeeld zien. Natuurlijk zie je alleen lichtpuntjes. Je ziet sterren. Al eeuwen zijn mensen nieuwsgierig naar die sterren. Wat is een sterrenbeeld precies? Hoeveel sterrenbeelden zijn er eigenlijk en hoe kan je een sterrenbeeld zien? Wat heeft een sterrenbeeld eigenlijk met jouw geboortedag te maken?

Wat is een sterrenbeeld precies?

Al eeuwen lang kijken mensen in de nacht omhoog. Daar zien ze lichtpuntjes die sterren worden genoemd. Deze sterren zijn eigenlijk in werkelijkheid zonnen zoals onze zon die je overdag ziet. Van veraf gezien is een zon een ster. Een sterrenbeeld is een aantal sterren in de nachtelijke hemel die je met een denkbeeldig lijntje kan verbinden. De tekening die dan ontstaat is een sterrenbeeld. Mensen hebben in het verleden namen gegeven aan die sterren.

Hoeveel sterrenbeelden zijn er?

Na eeuwenlang omhoog kijken hebben mensen heel veel sterrenbeelden getekend tussen de sterren. Ze hebben er daarna ook name aan gegeven. Sommige komen uit het oude Griekenland of de Romeinen. Andere komen uit China. In totaal zijn er 88 verschillende sterrenbeelden te zien. De sterrenbeelden hebben namen die je misschien wel kent zoals: Waterman, schorpioen of Ram. Er zijn ook sterrenbeelden met minder bekende namen zoals: beeldhouwer, draak en driehoek.

Hoe kan je een sterrenbeeld zien?

Als je in een stad woont maak je in de nacht weinig kans om een ster te kunnen zien. Het licht van de stad is te fel. In een omgeving waar weinig huizen zijn kan je al veel meer zien van de sterren. Om het helemaal goed te kunnen zien zou je moeten kijken door een sterrenkijker. Een handige app op je telefoon is Skymap, en Stellarium waarmee je met je telefoon sterrenbeelden en planeten kan vinden.

Sterrenbeeld en geboortedag

Als de aarde om de zon draait en de zon op zijn beurt weer een baan heeft door de ruimte zal ook het nachtelijke beeld aan sterren en sterrenbeelden veranderen over een jaar. Jouw sterrenbeeld wordt bepaald door het moment dat je geboren bent en welk sterrenbeeld op dat moment te zien is in de nachtelijke hemelkoepel. Deze sterrenbeelden behoren tot de die
ronde kijkrichting in de nachtelijke hemel. Er zijn 12 sterrenbeelden in deze dierenriem:

· Ram
· Stier
· Tweelingen
· Kreeft
· Leeuw
· Maagd
· Weegschaal
· Schorpioen
· Boogschutter
· Steenbok
· Waterman
· Vissen

Veel mysterieuze eigenschappen worden aan mensen gegeven die op dat moment met dat sterrenbeeld in zicht geboren worden. Zelfs je toekomst zou je kunnen voorspellen aan de hand van dat sterrenbeeld. Niemand weet of dat echt waar is, maar er zijn echter wel veel mensen die dit geloven.

Sterrenbeelden zijn denkbeeldige tekeningen in de lucht als het donker is. In totaal zijn er 88 sterrenbeelden. 12 van deze sterrenbeelden vormen de dierenriem. Veel mensen geloven dat je de toekomst kan voorspellen met je geboortedag en de dan zichtbare sterrenbeeld in de dierenriem.

Reactie plaatsen