Intuitie: definitie, uitleg en betekenis

Wat is intuïtie?

Intuïtie wordt vaak omschreven als een stem in je hoofd, of een engel die op je schouder zit. Misschien herken je het gevoel wel, dat je weet dat iets goed zit, maar dat je niet goed kunt verklaren waar dat gevoel dan vandaan komt. Ieder mens heeft een intuïtie en als je de moeite neemt om er naar te luisteren, dan zul je zien dat je veel meer weet, diep van binnen, dan je in eerste instantie zou denken.

Wat is intuïtie?

Je zou intuïtie kunnen omschrijven als een kennisbron. Deze kennisbron heeft niets te maken met het voorspellen van de toekomst, maar alles met het opslaan en verwerken van informatie in je brein. Als je het op een simpele manier samenvat, dan is je intuïtie een manier om vanuit je onderbewuste boodschappen door te geven aan je denkende, bewuste ik. Je onderbewuste neemt zo’n beetje alles wat je waarneemt op, wat je hoort, wat je proeft, wat je droomt, ervaringen uit je verleden, herinneringen. Het onderbewuste gedeelte in je hersenen weegt, filtert, vergelijkt en combineert.

Hoe kun je je intuïtie ontwikkelen?

Je kunt je intuïtie ontwikkelen, net zoals je dat ook met andere vaardigheden kunt doen. Sommige mensen hebben van nature al een sterk ontwikkelde intuïtie. Maar ook als je dit niet hebt kunt je het sterker maken. Door steeds meer die intuïtie te vertrouwen en te ontwikkelen, zul je zien dat je ook steeds meer intuïtieve waarnemingen gaat waarnemen. Je kunt je intuïtie bijvoorbeeld ontwikkelen door aan meditatie te doen.

Er zit zoveel informatie verborgen in je onderbewustzijn, wat niet in taal uit te drukken is. Boodschappen krijg je daarom ook vaak door via wegen die onverwacht en indirect zijn. Krijg je ineens een tinteling of een buikgevoel? Dat is vaak je intuïtie die je iets wil laten weten. Maar ook een spontane ingeving kan een vorm van intuïtie zijn.

Moet je altijd je intuïtie volgen?

Als je kijkt naar je intuïtie dan wordt alles meegewogen; ook de dingen waarvan je vanuit verstand kunt zeggen dat het niet meer relevant is. Denk bijvoorbeeld aan negatieve ervaringen die je vroeger hebt meegemaakt, of angsten waarvan je weet dat ze niet realistisch zijn. Ook heb je misschien af en toe een stemmetje in je hoofd die je onzeker maakt. Dat is allemaal intuïtief, maar daar hoef je zeker niet naar te luisteren. Daarom hebben we intuïtie en ratio en kunnen we beslissingen nemen vanuit ons hart én hoofd.

Intuïtie en hooggevoeligheid

Mensen die hooggevoelig zijn hebben van zichzelf al een sterk ontwikkelde intuïtie, omdat ze veel meer dan andere mensen openstaan voor prikkels. Als je als HSP’er je hooggevoeligheid nog niet zo goed onder controle hebt, dan heb je het waarschijnlijk helemaal niet door dat je intuïtie zo sterk ontwikkeld is. Prikkels en indrukken lopen dan dwars door elkaar heen, met als gevolg een vol hoofd en weinig tot geen besef van intuïtieve waarnemingen. Je ziet je intuïtieve waarneming dan als een emotie, wat net als intuïtie een waarneming is. Alles kan dan door elkaar gaan lopen; waarnemingen van een ander en van jezelf, uit het verleden, heden en de toekomst. Het is daarom belangrijk, zeker als hooggevoelig persoon, om onderscheid te leren maken tussen ondermijnende negatieve gedachtes, wensdenken en je intuïtie.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je talloze artikelen met handige informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vragen

Laat gerust een reactie onder dit blog!